18 Eylül 2015 Cuma

Bedel Ödemektir, KURBAN



Bildiğiniz gibi İslam dinine göre Kuran-ı Kerime göre kurban hadisesi şu şekilde vuku buldu:


Hz. İbrahim  Hz. Allaha, "bir oğlu olması için dua etti, duası kabul olursa en sevdiği O oğlunu (Hz. İsmail'i)  Hz. Allah'a teşekkür mahiyetinde kurban etmeyi taahhüt etti.

Hz. Allah da Hz. İbrahim'in duasını kabul etti. Hz. İsmail dünyaya geldi.

Zaman geldi geçti Hz İbrahim verdiği sözü unuttu. (Peygamberler aslında unutmazlar ama hikmeti gereği Hz. Allah unutmasını istemiştir.) Rüyasında kendisine, Hz. Allah'a verdiği söz hatırlatıldı bir kaç sefer.


Ve Hz. İbrahim, vaadini hatırlar ve konuyu oğlu Hz. İsmail'e iletir. Hz İsmail büyük bir teslimiyet içinde canının Allah yolunda kurban edilmesine müsaade eder. Tam olay vuku bulacakken Hz. Allah gökten burak adında bir hayvan gönderdi ve o kurban edildi.


Burada elbet bir insan kurban edilmeyecekti, bu olay Hz. İbrahim için bir imtihandı. Ve bunu kazandı.


Buraya kadarki kısmı biliyorsunuz. Peki bir de şöyle düşünelim:

Bir çok islami kaynakta içinde yaşadığımız Dünya, Güneş Sistemi, Evren, 18 bin alem ve Ruhlar Aleminde ruhlarımız yaratılmadan önce ilk önce Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa Sallallahü aleyhi ve sellemin mübarek ruhu yaratılmıştır.

Peki Hz. İbrahim oğlu İsmail'i kurban etmiş olsaydı, peygamberimiz dünyaya teşrif edebilir miydi? Edemezdi. Bir tarafta ahid vardı diğer tarafta peygamberimizin teşrifi.

Aynı kurban vaadini Peygamberimizin dedesi Hz. Abdulmuttalib te yapmıştı. 10 oğlundan bir tanesini Hz. Allah'a kurban edecekti. 8. oğlu Peygamberimiz'in babası Hz. Abdullah'tı. Kura çekildi her defasında kurban edilecek kişi Hz. Abdullah çıktı. Mekke eşrafı Abdulmuttalib'e karşı çıktılar "Sen bu şehrin önde gelen kişisisin, sen böyle yaparsan herkes böyle yapar" dediler. Bir bilge kişiyle görüşmesini sağladılar. Bu sefer bir tarafta her çekiliş için 10 deve diğer tarafta Hz.Abdullah vardı. Yeni kura çekildi tam dokuz kez Hz.Abdullah çıktı kuradan. Hz. Abdullah'ın yerine 90 deve ayrıldı. 10. kurada kura, develere çıktı. Böyle olunca Hz. Abdullah yerine 100 deve kurban edilmiş oldu. Böylece bir insanın diyetinin 100 deve olduğu kanaatine varıldı. Peki Hz. Abdullah kurban edilmiş olsaydı peygamberimiz dünyaya teşrif edebilir miydi? Edemezdi. Yine bir tarafta ahid vardı diğer tarafta peygamberimizin teşrifi.

Tam 2 kez ertelendi bu bedel, sadece ertelenmişti.

Ve Hz. Muhammed Mustafa Sallallahü aleyhi ve sellem dünyamızı şereflendirdi.
Bir gün peygamberimiz torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i severken, Cebrail aleyhisselam Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i işaret ederek onların şehit olacaklarını müjdeler. Zaman geçer Kerbela olayı vuku bulur, peygamberimizin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in de dahil olduğu yakın çevresinden 70 kişi şehit olur. Ve bedel ödenmiş oldu.


Kurban; semavi dinlerde ve semavi olmayan dinlerde tapınana yanaşma şekli ve en güzel şartıdır.


Bu gün izlediğimiz tüm eski dinleri anlatan filmlerde, tüm şeytan filmlerinde kurban sahnesi kurban konusu mevcuttur Şuan İslam'ın dışında  yaşayan dinlerin neredeyse tamamında bir hayvan kurban edilir. 


Kurban; yeri geldiğinde vatanı, milleti, namusu, bayrağı, dini için bedenini feda etmektir.


Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde Kurbanın manasını daha iyi anlamanız dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder